A hét kistermelője: Berta Mihály

  Szerintem inkább a vásár vége felé beszélgessünk, mert egész délelőtt sor van előttünk– igazít el e heti kistermelőnk, mikor felhívtam az interjút megbeszélni. A rákóczifalvai Berta Mihály nem beszélt a levegőbe. Ha a Lenin Mauzóleum környezetének világát nem is idézte meg, de tagadhatatlan, hogy komoly sor kígyózik az apró stand előtt. Nem ritka, hogy húsz percet is várni kell, mire a vásárló odalép a sajtmennyország elé. De amíg csak kiváló minőségű kézműves sajtért kell sorban állni, addig nincs baj. Mert nagyon is megéri, itt ugyanis tényleg sajtból van a Hold.

  A reggeli nyitásra nem is tudunk ideérni, mert indulás előtt még el kell látni a jószágot. Mire megérkezünk, már többen is várnak ránk, így a kipakolás is közönség előtt zajlik.

  Ön is a Helyi Termékek Vására egyik „alapító atyja”, hiszen kezdetek óta itt van.

  Ez így igaz és nagyon szeretünk is itt lenni. Úgy voltam vele még évekkel ezelőtt, hogy ha Szolnokon nem sikerül eladni a termékeinket, akkor meg sem állok Budapestig. De hála Istennek, nem kellett Pestig menni, itt is tudom értékesíteni a sajtjainkat. Hogy mi lehet a sikerünk titka? Sok összetevője van ennek. Elsősorban adalékmentes termékeket készítünk. A saját ötleteinket is belevisszük a receptekbe. A jószágaink pedig megkapnak minden törődést. Ez alatt nem csak a rendes, tisztességes takarmányozást értem, hanem az állandó állatorvosi felügyeletet is. Ez a törődés is benne van a sajtjaink ízében.

  A nagyáruházak trappista sajtjain szocializálódott vásárlókat mennyire nehéz át/visszaszoktatni a kézműves sajtok fogyasztására? 

  Érdekes ez. Amikor üzletben járok, mindig rácsodálkozom, hogy hogyan tudnak ilyen dömpingáron például trappista sajtot adni? Vagy amikor az eladó megkérdezi a vásárlót, hogy állati, vagy növényi eredetű sajtot akar a vásárló? Ilyenkor magamban mindig mosolygok, de inkább nem mondok semmit. Azt azért érdemes tudni, hogy durván tíz liter tejből lesz egy kiló sajt. Ezért nem értem, hogy tudnak ilyen árakon sajtot értékesíteni a nagyáruházak, vagy azoknak a sajtoknak mennyi közük van az igazi sajthoz.

  Akkor mondhatjuk azt, hogy a kézműves élelmiszer- termelők ízlést is formálnak?

  Igen. Nagyon remélem, hogy ez így is van.

  Ilyen ízlésformáló eszköz a körözött is?

  Persze. Ez teljesen friss. Az a különlegessége, hogy mi nem túróból, hanem ordából készítjük. Így sokkal lágyabb, krémesebb az állaga. De vannak kecske- krémsajtjaink is, lágysajt- tekercsek, parenyica- változatok. Töltött sajtok, félkemény sajtok, friss sajtok. Próbálunk alkalmazkodni a vásárlói igények változásaihoz.

  Mi az Ön személyes kedvence és melyik sajtot keresik leginkább a vásárlók?

  A natúr sajtokat szeretem a legjobban. Készüljön ez kecske- vagy tehéntejből. Például imádom a mozzarellát. Nálunk elképzelhetetlen, hogy a reggelinél ne legyen mozzarella az asztalon. Azt veszem észre, hogy a vásárlók inkább az ízesített sajtokat keresik. De hála Istennek olyan a termékpalettánk, hogy mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző sajtot.    

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás