A hét kistermelője: Csatos-Rácz Anita

  Tökmagolajuk hibátlan, kedvességükkel vetekszik. A Helyi Termékek Vására egyik „ős-árusa” Csatos- Rácz Anita és férje, Csatos Gábor.

  Hogyan került a tökből a mag az asztalra?

  -A natúr tökmag mellett elkezdtünk pirított tökmagot is készíteni, mert erre volt igény. Tökmagolajunkból kétféle préselésűből lehet választani: hidegen sajtolt- ez natúr tökmag ízű. És van a „dunántúli” ízvilágú tökmagolaj, ezt pirított magosnak hívjuk. Ez egy testesebb, ízesebb olaj, így bármely krémleves ízét jól kiemeli, salátához és zöldségkrémekhez is kitűnő. Vagy pirítóson fogyasztva nagyon egészséges reggeli hozzávalója lehet. Létezik egy tökmagkrémünk, ezt a koncentráltsága miatt pesztónak neveztük el, amiben tökmag, tökmagolaj és többféle fűszer van, amelyet tésztafeltétként, vagy pirítós kenyéren fogyaszthatunk, de joghurtba keverve, e-mentes salátaöntetet kaphatunk.

  Sokszor kell korán kelni, este sokáig fennmaradni azért, hogy ezek a termékek ide kerülhessenek.

  – Ez nem egyedülálló, minden piacra készülő hasonlóan szorgos napokat tölt el, mielőtt ide érkezik. Ezen túl bennünk a férjemmel egy döntés született, hogy diplomáink ellenére, vagy mellett mi ezt az életformát választjuk. A férjemnek és nekem is van egy belső elhívásunk arra, hogy amit megeszünk, az tápláljon bennünket. Ezt olyan minőségben készítsük el, termeljük meg- legyen az akár állat, vagy növény, hogy az az egészségünket szolgálja. Mikor elkezdtünk ezekből a terményekből többletet termelni, akkor jelentünk meg a piacon. Évről- évre egyre növeljük a termékeink körét, mert egyre több mindenből van feleslegünk, illetve minden évben kísérletezünk újabb növények termesztésével, az idén csicseriborsót, lencsét, lenmagot is fogunk ültetni. Így van mák és  pattogatni való kukorica is a pultunkon és a szívünk csücske, a bánkúti búza. Ez a Bánkúti 1201-es búzának az őrleménye. A vetőmagot génbankból néhány grammból szaporítottuk fel, ez a férjem érdeme. Bár most a tavalyi készlet elfogyott, aratás után lesz újra. Ez egy nagyon jó minőségű búza, ugyanis adott területen keveset terem, így a magnak a beltartalmi értéke magas. 1929-ben a kanadai búza-világkiállításon aranyérmet nyert, s évekig ez a fajta volt a magyar kenyérgabona. Akkor szorult ki a vetésből, amikor ennél jóval magasabb hozamú fajtákat nemesítettek. Egyáltalán nem gazdaságos a mai fajták mellett a termesztése, de nem is ezért termeljük, mi úgy gondoljuk, ez a fajta egységben van a természettel, „ő” még nem zsigereli ki a természet erőit, s mindezt a termés ízében és minőségében „hálálja” meg felénk. Mindezt mi vegyszer- és műtrágyamentesen termeljük, adalékanyagmentesen őröltetjük. Amelyik évben a tök terem az adott területen, a húsa ott maradt szerves trágyának és oda vetjük ősszel a kenyérgabonának való búzát.

  Van kereslet iránta?

  – Igen, van. Több kovászos technológiával dolgozó pék is használja a lisztünket, mivel a kovászolás során nagyon nagy szerepe van a liszt minőségének. Éppen néhány héttel ezelőtt volt egy budapesti pékségben verseny- ők maguk versenyeztették meg az országban található négy bánkúti búza- termelőnek a lisztjét. Nagy örömünkre szolgált, hogy a miénket hozták ki a legfinomabbnak, a legízletesebbnek, s ebben benne van minden szeretetünk és a férjemnek minden törődése.

  Az elsők között csatlakoztak a szolnoki Helyi Termékek Vásárához. Jó döntés volt?

  – Határozottan. Jó szívvel készülünk ide mindig, s jó érzés, hogy sok család asztalát színestik termékeink évről évre. A hely közelsége miatt elérhetők vagyunk. Aki esetleg itt, a vásáron nem ér el minket, azt házhoz szállítással ki tudjuk szolgálni. Hiszem azt, hogy ez biztonságot jelent a vásárlóink számára, hogy helyit fogyaszthatnak, s szerintünk ezért válhatott ez most egy felkapott trenddé is, de igazán így lenne fenntartható a világunk.

  Csupán ennyi lenne a különbség a helyi és a nagyüzemi termékek között?

  – Az nagyüzemi termékek adott receptúrát használnak, s állandó íz- és aromavilágot kaphatunk, ha ilyen terméket választunk. Kistermelőként nagyobb a lehetőség a kis szériaszám miatt új ízt, új terméket tesztelni, s árukészleten tartani. S a vevőknek a folyamatos elérhetőség is úgy vélem bizalmat adhat. És megtapasztalják azt is, hogy a termékeinkben benne van a szeretet, a törődés. Mintha saját magunk számára készítenénk.

  Ez a bizalmi termék kilép a saját kereteiből azáltal, hogy a Coop- polcokon is megjelent?

  – Már az sikertörténet, hogy a Coop több kistermelő, helyi termelő termékét olyan minőségűnek ítélte, hogy az üzleteiben megjelenteti. Ez a termékpalettát szélesíti, de mellette nagy társadalmi felelősségvállalást is érez ezzel kapcsolatban. Kuriózumokat is bemutat, hiszen ilyen termékeket jellemzően nem állítanak elő nagyüzemekben.

  Nem árt tudni…

  28 gramm megpucolt tökmagban körülbelül 151 kalória, 5 gramm szénhidrát, 7 gramm fehérje és 13 gramm zsír van. Ezeken kívül bővelkedik rostban, K-vitaminban, foszforban, magnéziumban, cinkben. A tökmagban gazdag étrenddel csökkenthető a gyomor-, mell-, tüdő-, prosztata- és vastagbélrák kockázata. A tökmag az egyik legjobb természetes magnéziumforrás. A magnézium elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, csökkenti a vérnyomást, javítja a keringési rendszert.

  (forrás: mindmegette.hu)

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás