A hét kistermelője: Fehér Ferencné

  Nem feltétlenül kell tisztaságmániásnak lenni ahhoz, hogy az ember ápoltnak, jó illatúnak érezze magát. A kozmetikai ipar évtizedek óta rendesen hasít, ám a nem természetes alapanyagok mellett egyre nagyobb szeletet vág magának a „szépészeti ipar” tortájából a házi készítésű szappan. Ennek egyik kiválósága Fehér Ferencné, ugyancsak a Helyi Termékek Vására egyik alapító kézművese.

  Mániának azért nem nevezném, de nagyon szeretem a tiszta, illatos, természetes dolgokat. Szakmámból kifolyólag is, hiszen „civilben” védőnő vagyok. Ezt is nagyon szeretem, meg a segítségnyújtást is. Hogy olyan termékeket készítsek, ajánljak, melyek mások számára is hasznosak. A családommal kezdtem: először a családtagokon teszteltem a szappanjaimat. Szinte mindegyik fajtához kötődik valamelyikük, hogy kiről gondoltam úgy, ez vagy az a fajta szappan neki tökéletes lesz. Utána már ismerősöknek is kínáltam, így indult az egész.

  A tusfürdők világában nem gondolta azt, hogy nem is lesz igény az Ön termékeire?

  Természetesen először féltem attól, hogy ez nem fogja érdekelni az embereket. Mert a szappant nehezebb használni, mint a tusfürdőt. Ezzel nem lehet olyan pikk- pakk módon tisztálkodni. Megfelelően kell tárolni, hogy ne ázzon el. Szállítani sem egyszerű, ha valaki nyaralni- kirándulásra ezt viszi magával. Ennek ellenére nagyon sok vásárló lecserélte a tusfürdőjét az általam készített szappanra. Azt látom, hogy ahol kisgyerekek vannak, ők ösztönösen hozzák ide a szüleiket, ők választják ki a szappant. Sok esetben ez így kezdődik, hogy a gyerekek szoktatják át a szülőket és ez gyakran nem is tudatos.

  Bármiből képes szappant főzni?

  Ha abból indulunk ki, hogy az idősek az összes maradék zsiradékból, meg a disznóvágás során kimaradt hulladékból tudtak szappant főzni, akkor igen. Bár mi már nem abból készítünk, hanem teljesen natúr olajokból. De az bármilyen olaj lehet. Sokat utána kell olvasni, tehát ezt meg kell tanulni. A folyadék is bármi lehet. Én nem szoktam vízből szappant csinálni vagy csak nagyon ritkán. Inkább csak gyógynövény- főzetekből, vagy kecsketejből. De ilyen alapon lehetne akár tehéntejből, vagy juhtejből is. Készítek még gyógyvíz- alapú szappant, a Tisza Szálló gyógyvízéből. Jó minőségű alapanyagokat kell választani hozzá, illetve tiszta adalékanyagokat.

  Egyfajta színkavalkád is van a szappanok között.

  A természetes adalékanyagok miatt más-más a színük. Az adalékanyag ahhoz kell, hogy a szappan szilárd legyen. Ilyen adalékanyag például az agyag. A zöld agyag vagy a rózsaszín agyag. Ezek csak a színükben térnek el. Ásványianyag- tartalmuknak köszönhetően ezek gyulladáscsökkentő hatásúak, teljesen természetesek. Mesterséges színezéket egyáltalán nem használok.

  Ezt jól olvasom: zabpehely- méz- kecsketej szappan?

  Jól. Van olyan vásárlóm, aki már úgy keres meg, hogy a reggelis szappanját szeretné megvenni. Ez megint az eredeti hivatásomból ered: régen az árvaházakban a zabpelyhet, mézet, tejet összekeverték és ezzel fürdették a csecsemőket, kisgyerekeket, mert ez volt a legolcsóbb. És ebből jött az ötlet, hogy készítek egy babaszappant ezekből. És bevált. Nem csak gyerekek, hanem felnőttek is használják.

  Említette, hogy a családtagjain teszteli a termékeit. Van Önnek személyes kedvence?

  A levendula vált az évek során a kedvencemmé. Pedig nagyon sokáig nem is kedveltem. Sem az illatát, sem a virágját. Úgy alakult, hogy mégsem hagytam ki, hiszen tradicionális szappan- alapanyagról van szó. Ugyanolyan ebből a szempontból, mint a kamilla, vagy a körömvirág. Így van már levendula- szappan, levendula fürdősó, sőt, még szárított levendula kis szövetzsákban- az illata miatt.

  Említette, hogy védőnőként dolgozik. Mikor jut ideje minderre?

  Hétvégén vagy éjszaka. Nem könnyű munka mellett, család mellett. De mindenképpen kell, hogy örömömet leljem benne.  

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás