A hét kistermelője: Fergéné Berkesi Tünde

  Ékszerek üvegből, szörp citromfűből. Nem gondolná az ember, hogy a két műfaj zökkenők nélkül rokonítható lenne. Ám, ahogy Pandacsöki Boborján mondta egykoron: Pedig de!

  Segítsen nekem megfejteni a rejtélyt! A csalamádét, a chilikrémet, a szörpöket értem. De hogy kerülnek mindezek üvegből készült ékszerek mellé?

  Nincs nagy ellentmondás. Itt minden saját készítés. A kézműveskedéssel kezdtem, a Tiffany- üvegművészet a kedvencem. Amit még a mai napig is tanulok. A másik szerelmem a szörpök, lekvárok vagy a csalamádé. Nyilván, most már a szezon végén vagyunk, várjuk az új termést. Saját felhasználásra mindig is készítettünk befőtteket, tartósítottunk zöldségeket, dolgozunk fel gyümölcsöket. Úgy, ahogy a nagyszüleimtől tanultam, szüleimtől láttam. Nálunk mindig tele volt a kamra. Amióta kertes házban lakunk, ami ott megterem, azt feldolgozzuk. Amikor elkezdtem piacra járni, akkor láttam, hogy az ilyen termékekre van igény. Miért ne ajánlanám másoknak is? Szokták mondani, hogy akinek nincs állandó, „nyolctól négyig” munkája, az nem csinál semmit. Holott lehet, hogy sokkal többet dolgozunk, mint azok, akik napi nyolc órát ülnek egy irodában. Az üvegművészet és a feldolgozás megoszlik. Jellemzően tavasztól őszig őstermelő vagyok, télen viszont inkább kézműves. Akkor tudom elkészíteni az üvegékszereket.

  Ahogy az Önhöz érkező vásárlók is bizonyítják, van igény a termékeire.

  A mesterséges színezéktől és tartósítószerektől mentes élelmiszerekre egyre nagyobb. A nagyszüleink még egyedül a szalicilt ismerték, annál azért ma már vannak „barátságosabb” adalékok. Igyekszem megtartani a hagyományos ízeket, a hagyományos tartóstó-technikákat.

  Például ez a levendula szörp is a „nagymama ízvilága”?

  Ez az egy éppen nem. Ez új „fejlesztés”, ez a saját ízvilágom. De a lekvár, a savanyúság az teljes mértékben. Ahogy visszaemlékszem, a nagymamám nem igazán készített szörpöket. Egyedül csak málnaszörpöt. A málna elég drága gyümölcs, egy üveg szörphöz nagyon sok kell belőle. Én azokat a termékeket hozom a vásárba, amik a saját kertemben megteremnek, a 2500 négyzetméteren. Levendula, citromfű, bodza. Ezek mellett különféle gyógynövények, ezeket dolgozom fel. De mindig próbálok újítani is, mert az újdonságra is van igénye a vásárlóknak, meg nekem is. Volt húsz- harminc év, amikor az emberek beleszerelmesedtek a multik világába. Akkoriban kevesen figyeltek arra, hogy mennyi tartósítószer, vagy más egyéb adalékanyag van egy- egy termékben. Én ezeket a mesterséges anyagokat kizárom. Nem csak a családom, hanem a vásárlóim életéből is.

  A Helyi Termékek Vására mennyiben felel meg az elvárásainak?

  Több, mint öt éve járunk már ide rendszeresen. Ennyi idő elmúltával már mondhatom, hogy visszajáró, törzsvásárlóink is vannak. Nincs annál jobb érzés, nagyobb elismerés, ha azzal tér vissza a vásárló, hogy tetszik neki, ízlik neki, amit csinálok. Nagyon szeretem ezt a vásárt. Minden hónapban izgatottan várjuk. Talán jobban is, mint a vásárlók.  

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás