A hét kistermelője: Molnár György

  Családi vállalkozásban, egy Jászberénytől öt kilométerre fekvő tanyán dolgozik Molnár György méhészmester. A Helyi Termékek Vására állandó résztvevője.

  Micimackó szereti a mézet. Mi is?

  – Nagyon remélem, hogy egyszer „átmegyünk” Micimackóba, mert a magyarországi mézfogyasztás erősen elmarad az uniós átlagtól. De javul a tendencia és reménykedünk benne, hogy el fogjuk érni az átlagot.

  Mi lehet a baj? A méz nagyon finom és amennyire én tudom, még egészséges is.

  – Ez teljes mértékben így van. Lehetnek ennek anyagi okai is. A méz nálunk legfőképpen édesítőszerként használatos. Van egy egészségmegőrző tulajdonsága is, emellett nagyon sok vitamint is tartalmaz. De amíg egy kiló méz átlagára 1500 forint, egy kiló cukor meg 220 forint, addig ezt mérlegelnie kell a vásárlónak. Nyilván van egy réteg, amely sajnos ezt nem engedheti meg magának. Különböző kóstoltató- rendezvényeken találkoztunk olyan általános iskolásokkal, alsó tagozatosokkal, akik még életükben nem ettek mézet.

  Emiatt sem vidámak a jászberényi méhészek?

  – Csak úgy periodikusan. Van, amikor vidámak vagyunk és előfordul, hogy nem. A vidámságunk nagyban függ attól, hogy hogyan dolgoznak a méhek, vagy hogy mennyien vannak a vásárlók. A méz esetében szezonális termékről beszélünk. Míg télen nagyon sokan vásárolnak mézet teába, süteményekbe, akár ajándékba is, addig nyáron, amikor tombol a harminc fok, elenyészően kevesen fognak forró mézes teát inni. Az értékesítés nyolcvan százaléka télen történik.

  Eközben a méhek, a méz egész évben ad munkát…

  – Ez úgy van elosztva, hogy tavasztól őszig a méhekkel „bajlódunk”, törődünk. Ősztől tavaszig, amikor tulajdonképpen a méz is jobban fogy, akkor értékesítünk. Van olyan méhész, aki nagy tételben, hordószámra adja le a mézet a felvásárlónak. És vannak, akik piacokon, vagy most már egyre gyakrabban webshopban értékesítik.

  Jászberény egyik kultikus rendezvénye a Mézfesztivál, amelynek Ön is állandó résztvevője. Ahhoz képest tapasztalatai szerint milyen a szolnoki Helyi Termékek Vására?

  – A Mézvásár különösen közel áll hozzám, illetve a családunkhoz, mert édesapám álmodta meg a rendezvényt 34 évvel ezelőtt és szervezte 2019-ig. De már a kezdetek óta itt vagyunk, ezen a vásáron is. Nagyon pozitív visszajelzéseink vannak. Nagyon sok a visszatérő vásárló. És nagyon színvonalas maga a vásár is. Egyre több platformon hirdetik, ennek is köszönhető, hogy most már nem csak Szolnokról, hanem a környező településekről is érkeznek vásárlók. Bátran mondhatom, hogy ez egy olyan rendezvény, amelyen tényleg jól érzik magukat az emberek.

  Helyi termékeket szokás bizalmi termékeknek is nevezni, a méz esetében ez fokozottan így van. Mégis időnként hallunk híreket „mézpancsolásról”, mézhamisításról.

  – A mézhamisításos hírek sajnos igazak. Mi ezért is értékesítünk személyesen. Nem állítunk ide senkit, hogy adja el a termékünket. Hanem mi magunk, a termelők áruljuk a saját mézünket. Idéntől egy látványméhészetet is szeretnénk üzemeltetni a tanyánkon, ahol a vásárlók megtapasztalhatják, megnézhetik, hogy hogyan működik ez az egész. Mert sokaknak nincs rálátásuk erre a folyamatra. És igen, ez bizalmi termék. A mézeinkhez mi már negyven éve adjuk az arcunkat, a nevünket. A telefonszámunk sem változott, elérhetők vagyunk. Ezen kívül különböző versenyeken méretjük meg magunkat, illetve a mézeinket. Ezeken a versenyeken mindig van laboratóriumi mézvizsgálat. Itt bebizonyosodik, hogy a mézzel minden rendben van.

  Ahogy látom, nem csak a vásárlók ismerik el az Önök munkáját, hiszen a standjuk szépen ki van dekorálva oklevelekkel, elismerésekkel.

  -Tavaly ősszel Magyarország legrangosabb mézversenyén az erdei mézünk kategóriagyőztes lett. Az akácmézünk pedig arany minősítést kapott. Először indultunk ezen a versenyen és nagyon jó visszaigazolás volt, megerősített minket abban, hogy jó az, amit csinálunk és ahogy csináljuk. Természetesen idén is el fogunk indulni, mert ez az egyetlen út, hogy a vásárlók visszanyerjék bizalmukat a méz iránt. 

  Nem árt tudni…

  A mézelő méh az egyetlen rovar a világon, ami ételt szolgáltat az embernek. Legfőbb szerepük a természetben a hasznos beporzás. Ha eltűnnének, az katasztrofális hatással lenne az emberiségre is! A méhek általában 1500 –  2000 virágot látogatnak naponta. 1 kg mézhez több mint 2 millió jól mézelő virágot kell meglátogatniuk, kevésbé mézelőből akár 5 milliót is.

   A kilogrammonkénti 5000 eurós árával a törökországi „Elfek méz” a világ legdrágább nyalánksága. A méz  Sarıçayır völgyében található, 1800 méter mély barlangból származik. Az ásványokban gazdag környezet a méz összetételét is befolyásolja, amit sokak szerint gyógyszerként is használható.   

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás