Csoóri Sándor Alap

  CSSP-TANCHAZ-2020-0194

  2021-ben a  a járványügyi korlátozások miatt, a betervezett táncházakat a nyári időszakra kellett átcsoportosítanunk. Intézményünk évek óta magas színvonalú gyermektáborokat szervez, melyek 2021-ben több helyszínen zajlottak.  A Napsugár Gyermekház 8 héten át tartó turnusai elsősorban a kézműves hagyományokra épültek, a Nefag Zrt. területén megrendezett kaland tábor a természetismeretet helyezte előtérbe, míg az Agóra épületében zajló tekergő tábor a város felfedezésére helyezte a hangsúlyt. A pályázati támogatásnak köszönhetően 6 alkalommal valósítottunk meg gyermek táncházat ezekben a tábori turnusokban. Az előző évekből megismert debreceni Szeredás Együttes az Alföldi gyermeklakodalmas c. műsorával szórakoztatta a gyermekeket a Napsugár Gyermekház udvarán, illetve a Nefag Zrt. árnyas fái alatt. A vidám esküvői hangulat megteremtését követően a lakodalom már a közönség bevonásával folytatódott, ahol kicsik és nagyok egyaránt táncra perdültek. Szegedről érkezett hozzánk Szűcs Miklós és zenekara, akik szintén ezen a két tábori helyszínen muzsikáltak a résztvevőknek.  Nagyon változatos, és hangulatos szolgáltatást biztosítottak, ahol helyet kapott a zenehallgatás, hangszerek bemutatója, énektanulás, és a mesemondás is. A tánctanítás központi eleme a polgári táncok és moldvai körtáncok voltak. A szolnoki illetőségű Szeres Népzenei Együttes a Napsugár Gyermekházban és az Agóra épületében rendezett mulatságot. Felcsíki és gyimesi muzsikára tanultak táncolni a táborozó gyermekek a Tisza Táncegyüttes 2 oktatójától.

  2021. Szeptember 3. Szolnok Napja- Itt-Honi Táncház

  Szolnok városának egyik legkiemelkedőbb közösségi eseménye a Szolnok Napja rendezvénysorozat, melynek célközönsége nemcsak a szolnoki, hanem a térségben élő lakosság is A Szolnok város születésnapját ünneplő több napos rendezvénnyel a célunk, hogy Szolnok lakosságának bemutassuk városunk jelenét, múltját és hagyományait, ezzel is erősítve a helyi identitást. Az ünnepségsorozathoz kapcsolódva 2021. szeptember 3-án 20 órától rendeztük meg az Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó rendezvényünk jegyében az Itt-Honi Táncházat az Aba-Novák épületész aulájában. Az eseményen 50 fő jelent meg, köztük családok, fiatalok, idősebbek, profi és amatőr táncosok egyaránt. Tánctanítás is a program része volt. Először a szolnoki Tisza Táncegyüttes, majd a Cuháré Néptáncegyüttes gyakorlott táncosai segítségével sajátíthatták el a résztvevők a jászsági , és szatmári táncok lépéseit, majd szabad táncház köveztkezett.  A zenét és a jó hangulatot a Naszály Zenekar szolgáltatta az est folyamán. A táncházat a hatályos járványügyi intézkedések betartásával szerveztük meg, mely szerint a belépés ingyenes volt, de védettségi igazolvány bemutatásához kötött.

  2021. Október 9. Dunszt- Itt-Honi Táncház

  A 2021-ben kellemes őszi hétvégén, két napon keresztül rendezhettük meg a Dunszt-ot a helyi termék ünnepét. Az Aba-Novák Agóra már hagyománnyá vált őszi eseményének. díszvendége Vecsés városa, és a vecsési káposzta volt. Az ételkínálatot a helyi őstermelők biztosították, több mint 100 főt számláló termelői felhozatal emelte a rendezvény színvonalát és számos térségi település is képviseltette magát gasztronómiai és kézműves termékeikkel. A kétnapos rendezvény keretein belül, 2021. október 9-én tartottuk az újabb Itt-Honi táncházunkat, melyet a rendszerint minden év novemberében megrendezendő Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó rendezvényünk okán szerveztünk meg. Az akkor hatályos járványügyi rendelkezések lehetővé tették a táncház megtartását, azonban prognosztizálták a novemberi esemény meghiúsulását. A rendezvényen ingyenes volt, de azon kizárólag védettségi igazolvány felmutatásával lehetett részt venni.  A táncházon a fiatal és az idősebb korosztály egyaránt képviseltette magát, ahogy kezdő és gyakorlott táncosok is együtt járták a táncot az éjfélig tartó eseményen. Tánctanítással egybekötött körtáncokra invitálták az érdeklődőket a szolnoki Cuháré Néptáncegyüttes és a Tisza Táncegyüttes táncosai. Az esemény helyszíne az Aba-Novák épületész aulája volt, a zenei kíséretet a Gyantár Zenekar biztosította.

  Itt-Honi, Ott-Honi előzmény programunkat folyattuk tovább. Az Itt-Honi Népzenei és Néptánctalálkozó a 2020-as esztendőben a világjárvány terjedése miatt a hagyományos és megszokott módon sajnos nem tudott megvalósulni az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban. Ezért akkor a résztvevő csoportoknak egy közös online felületet hozunk létre. A találkozó nevét újragondoltuk és az online térben egy Facebook csoportot hoztunk létre, amely azóta is egy helyre tömöríti a szolnoki népzenei és néptánc közösségeket. Ezt a kampányt „Ott-Honi” névre kereszteltük. Ebben a programsorozatban a táncházainkat ezért Itt-Honi Táncházaknak neveztük el. A szakmai programunk végrehajtását a folyamatos újratervezés jellemezte, hiszen az aktuális egészségügyi veszélyhelyzet és az amiatt történő kényszerintézkedések miatt rugalmasan kellett kezelnünk tervezett programjainkat. A változások a tervezetthez képest elsősorban ebből fakadtak.

   Terveink között szerepelt, hogy az év során több ünnepkört feldolgozó rendezvényünket kiegészítse táncház. A Karácsonyi Játszóházunkat Betlehemes játékkal, a farsangi felvonulásunkat élő zenei kísérettel szerettük volna színesíteni. Az aktuális járványügyi intézkedések szigorítása miatt ezek a programok sajnos nem kerültek megrendezésre, így sajnos újra és újra módosítani kellett tervezett programjainkat,. Az újratervezésben fontos szempont volt, hogy olyan időszakban tudjuk rendezvényeinket megrendezni, amikor már nem volt tiltott a személyes kontaktus, a zenés-táncos rendezvények szigorításán enyhítettek. Az újrainduló kulturális életet júniusban a gyermektáboroztatással tudtuk folytatni, így a gyermektáncházakat a nyári táboroztatás időszakára csoportosítottuk át.   A Napsugár Gyermekház táborait látogató gyermekek érdeklődésétől nem állt messze a néphagyomány, hiszen a kézműves turnusok is a népi technikák köré szerveződtek. A táncházak megrendezése által egy komplexebb képet kaphattak így a hagyományos kultúránkról.  A táncházakon való aktív részvétel által a gyermekeknek lehetőségük nyílt, hogy ismerkedjenek a magyar folklór több területével: hangszerekkel, énekekkel, szokásokkal, táncokkal. Táboraink esetében elmondható, hogy a táncházak segítségével plusz élményekkel gazdagodtak a kicsik és nagyok.

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás