Elhunyt Kovács Mihály, Misi bácsi

  Kovács Mihály, vagy ahogyan mindenki szólította, Misi bácsi, Misi szan, a Tisza Táncegyüttes Művészeti Egyesület alapítójaként, elnökeként, majd tiszteletbeli elnökeként küldetésszerűen tevékenykedett a magyar folklór és népi kultúra fennmaradásáért. Intézményünk elődje, a megyei művelődési és ifjúsági központ művészeti ügyekkel foglalkozó igazgatóhelyetteseként hosszú évtizedekig tevékenykedett Szolnok város kulturális életéért, de a szívéhez mindig a néptánc állt a legközelebb.

  2019-ben jubileumi, 25. alkalommal rendezte meg az Aba-Novák Agóra országunk egyik legrégebbi és legnagyobb néptáncversenyét, a Szolnoki Országos Néptáncfesztivált. Az 1964-ben, eredetileg Alföldi Néptáncfesztivál néven útjára indult rendezvény mára kultikussá vált, országossá nőtte ki magát. Alapítója Várhelyi Lajos „Kuka” volt, aki mellett a fesztivál másik állandó szereplője a színfalak mögött Misi bácsi volt, mondhatni a rendezvény mindenese, vagyis a szíve és a lelke.

  Közreműködésével testvérvárosi kapcsolat jött létre a japán Yuza és Szolnok között. Misi bácsi nem csak a teljes programot irányította, hanem saját maga is fogadó családként, otthonában szállásolt el japán fiatalokat – ezzel is elősegítve a két város közötti szoros kapcsolat kialakulását. A Jászkun-Japán Baráti Egyesület elnökeként hosszú időn keresztül, rendkívüli módon hozzájárult a két város kapcsolatához.

  Saját japán kézműves gyűjteményét Magyarország különböző városai után az Aba-Novák Agórában mutatta meg Ahol a nap felkel – 150 éves magyar-japán diplomáciai kapcsolat címmel. Magángyűjteményének sokszínű válogatása Japán hagyományos és különleges művészetébe engedett betekintést. 2019-ben a japán kormány döntése alapján átvehette „A Felkelő Nap Rendje Arany és Ezüst Sugarakkal” kitüntetést.
  2020-ban vehette át a Szolnok Díszpolgára címet.

  Misi bácsi és az Aba-Novák Agóra kapcsolata kiváló volt. Bölcsessége, gondolatai, emberi nagysága mindig iránymutató volt számunkra, hiánya pótolhatatlan veszteség intézményünknek, városunknak és az országos néptáncos közösségnek.

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás