Kifordulás

  INFO

  Molnár Bence színész tolmácsolásában láthatod a Petőfi Sándor: A helység kalapácsa c. eposzparódiáját feldolgozó, Kifordulás című egyéi előadást.

  Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.” (Platón) – ez az előadás mottója, és lényegében erről szól ez a játékos egyéni műsor, melynek központi témája maga a játék fogalma. Valószínűleg ezért is játszható szinte bárkinek, mivel életkortól, kultúrától, ízléstől függetlenül minden emberben közös a játékkedv. Ezt a közös nevezőt próbálja előhozni a nézőkből időről időre az alkotó, és a 134 előadás tapasztalata azt mutatja, hogy ez a bizonyos játékkedv mindenkiben benne van.

              Ennek a játéknak tökéletes alapul szolgál Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című eposzparódiája, mely már önmagában is rendkívül játékos. Az előadás során a színész egymaga jeleníti meg Petőfi karaktereit, kalapokkal, s egyéb stilizált kellékekkel, időnként pedig a nézőket is bevonja a komikus viszonyrendszer megteremtésébe. Az eredeti történet tetőpontján azonban az előadó váratlanul megszakítja a cselekmény prezentálását, és ezzel kezdődik a valódi játék. Kifordulnak a karakterek eredeti jellemvonásaikból, ezáltal megváltozik a történet, majd kifordul a stílus is a nézők reakcióihoz igazodva, és ezt követően egyre merészebb és váratlanabb fordulatok következnek. Végül megjelenik maga Petőfi is, hogy aztán a vele folytatott polémia során elhangozzék az egész Kifordulás tanulsága, mintegy játékos utat mutatva a jövő generációinak.

              Az előadás tehát 12 éves kortól bárkinek ajánlott. Ez idáig színházban (legutóbb a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban és a tatabányai Jászai Mari Színházban volt repertoárra tűzve), falunapon, fesztiválon, iskolában egyaránt nagy sikert aratott. Fontos kiemelni a középiskolákat (9-12. osztályokat), ahol különösen jól sikerültek a fellépések, többek közt azért is, mert az elevenebb kamaszok beszólásai, hangoskodásai is szervesen beépülnek az előadásba. Sőt, még a magyartanárok is hálásak, mert A helység kalapácsa kötelező anyag, és utólagos elmondásuk szerint az előadás hatására a gyerekek kedvet kaptak a mű elolvasásához.

  Néhány szó az előadóról

  Molnár Bence 1990-ben született Budapesten. A Fóti Waldorf Gimnáziumban érettségizett 2009-ben, 2012-ben végzett színész szakon, a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen, Bíró József osztályában, majd ugyanitt elvégezte a mesterképzést is 2014-ben. 2012-től a kolozsvári Váróterem Projekt független társulat, 2014-től 2019-ig a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház tagja volt, jelenleg szabadúszó.

  Jegyár: 1500 Ft
  Jegyek az Agóra pénztárában válthatók.

  Küldd tovább barátaidnak!
  További információ