Ünnepi év az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Családkutató Klubjában

  A 10 éves jubileumot a rendszeres klubfoglalkozások megindulásától, azaz 2011 áprilisától számítjuk. De az eredeti gondolat, „jó lenne megalakítani a családfakutatók klubját”, Molnár Lajos Milán igazgató úr dédelgetett ötlete korábbra datálható, a szálak egészen 2010 szeptemberéig nyúlnak vissza.

  Felsorolni is nehéz mi mindent értünk el a tíz év alatt, mi minden történt velünk, milyen eredményekkel büszkélkedhetünk. A tagságunk folyamatosan nőtt, egyre több érdeklődőt sikerült megnyernünk a családtörténet-kutatás ügyének. De tulajdonképpen nem is a taglétszám óriásivá duzzasztása volt a cél, hanem hogy minél több érdeklődő családkutatóhoz juttassunk el hasznos ismereteket.

  Rendszeres klubfoglalkozásokat tartottunk a témánkhoz igazodó előadásokkal, de gyakorlati bemutató, egyéni foglalkozás, levéltár-látogatás, kiállítás megtekintése, helytörténeti séta is színesítette a palettát. Az összejöveteleinkre neves szakembereket sikerült előadóként meghívnunk. Legalább ekkora érdeklődést váltott ki, amikor a saját klubtagjaink tartottak beszámolót a tapasztalataikról, az elért eredményeikről. Összeszámolva a klubfoglalkozásainkat, éppen most, augusztus 13-án érjük el a kerek 100-as számot.

  Alakuló megbeszélés az érintettek bevonásával 2010. szeptemberében
  Alakuló megbeszélés az érintettek bevonásával 2010. szeptemberében


  Értékes ismeretekről hallhattunk a katonaősök után kutató dr. Bonhardt Attilától a Hadtörténelmi Levéltár igazgatójától


  Az előadásokon elhangzottakat szerettük volna nemcsak a jelenlévő hallgatóságnak átadni, hanem szélesebb érdeklődő kör számára is hozzáférhetővé tenni. Igy született meg a „Kis füzetben nagy segítség a CSALÁDKUTATÁSHOZ” című füzetsorozat. A kezdeményezésnek igen nagy sikere lett a családkutatók körében. A sorozat negyedik, már elektronikus formában megjelenő kötete tavaly év végén került a közönség elé.   

  Igen népszerűek a szakmai útjaink, felsorolhatatlanul sok helyen jártunk országon belül és a határainkon kívül is. Ezek során nemcsak a történelmi, kulturális értékeket vesszük számba, hanem felkeressük a levéltárakat, amennyiben lehetőség van, megismerkedünk a helytörténettel, családtörténettel foglalkozó kutatókkal.

  „Jövőnk kulcsa a múlt” címmel társszervezőkkel, két alkalommal tartottunk országos családtörténeti konferenciát


  Egyik legemlékezetesebb látogatásunk a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri épületébe vezetett


  Hazánkban a családtörténet-kutatás nagy népszerűségnek örvend. Idősebb és fiatalabb generációk számára vált fontossá a személyes és családi múlt megismerése, a helyi identitás feltárása, megőrzése. Több tízezer pozitív társadalmi erőt képviselő emberről van szó. Mindez új közösségek létrejöttéhez vezetett, hiszen a közös munka eredményesebb. Tudomásunk szerint az országban legelsőként éppen megyénkben alakult klubszerűen működő családtörténet-kutató társaság. Az első Mezőtúron, alig másfél év múltán pedig Szolnokon. A példa ragadós, sorra alakultak máshol is hasonlóak, és meghívnak minket, hogy átadjuk tapasztalatainkat, érdeklődnek a módszereink iránt.

  A jubileum megünneplésére kiállítással készülünk, amelyben nemcsak a klubunk eltelt 10 évéről, az egyes klubtagok által elért eredményekről adunk képet, hanem ez idő alatt kialakult szakmai kapcsolataink bemutatásának is helyt adunk. Szeretettel várjuk kedves érdeklődő látogatóinkat szeptember 4-én 10 órától kezdődő tárlatvezetésre!


  Ari Ilona klubvezető

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás