Országos Bábos Gála az Agórában

  Az ország gyermek bábjátékosai találkoztak az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban.

  A Magyar Bábjátékos Egyesület és az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ együttműködésében második alkalommal rendezték meg a Gyermek Bábjátszók Országos Gálarendezvényét.

  A rendezvény résztvevőit Molnár Lajos Milán ügyvezető igazgató köszöntötte. Szavaiban kitért arra, hogy az Agóra kiemelt szakmai feladatának tekinti a bábművészetet, mentorként veszünk részt partner kistelepüléseink bábcsoportjainak elindításában, mindennapi munkájában és külön fontosnak tartjuk a területen működő országos szervezetekkel való szerves együttműködést, melynek eredménye a mostani gálaesemény is. Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Szolnok megyei igazgatója az intézet bábszakmai tevékenységéről mondott gondolatokat az ifjú bábjátékosoknak.

  Szentirmai László, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnöke arról beszélt, hogy a báb nem csupán játék, hanem felkészülés az életre. Mindenkit bátorított a bábokkal való foglalatosság gyakorlására.

  Az amatőr gyermek bábcsoportok az ország különböző pontjairól érkeztek Szolnokra, hogy bemutassák előadásaikat egymásnak és a szakmai zsűrinek.

  A Gálán

          a Brummogó Bábszakkör Mese az egér farkincájáról,

          Mókás Bocsok Bábcsoport Ákombákom hadsereg,

          Mókás Bocsok Bábcsoport Bábrevü,

          Borostyán Bábcsoport A hét kecskegida és a farkas,

          Boglári Játékszín Énke,

          Szivárvány bábcsoport Minden egér szereti a sajtot,

          Bodó Vilmos Paprika Jancsi és a messzelátó,

          Varázslat bábcsoport A tök és a csikó,

          Manu-Art bábcsoport Mese a barátságról,

          és a Kreatív Kakasok bábcsoport Kukoricza válogatás (János vitéz) előadásait láthattuk.

  Tehetséges és lelkes bábos közösségekkel és motiváló, ötletekkel teli előadásokkal találkozhattunk.

  A zsűri értékelése alatt a gyerekek Aracs Eszter bábművész: Gulyás Terka vásári bábjáték előadását láthatták. Az előadást követően, izgalommal érkeztek a terembe, vajon ki kapja a Bábos Gála legfőbb díját: a Báron László díjat, melyet Lénárt András tervezett.

  Minden bábos közösség dicséretekkel bőven telerakott tarisznyával és oklevéllel tért haza, a Báron László díjat a Boglári Játékszín gyermekei vihették haza, és őrizhetik a következő Gáláig, annak jeleként, hogy ebben az évben az ő játékuk bizonyult a legjobbnak. Felkészítőjük: Szendrődyné Botka Krisztina.

  Az előadás címe: Énke és egy cirkuszi jelenetet ábrázoltak, bunraku bábbal. Ennek a technikának az az érdekessége, hogy a bábot 3 bábos mozgatja, összehangolt munkával. A kis csapat boldogan vette birtokába a díjat.

  A rendezvény zárszavát Lakatos Mihály, a Kulturális és Innovációs Minisztérium osztályvezetője mondta el, melyben a bábozás varázslatos hatásáról beszélt a résztvevőknek.

  A rendezvény utolsó részében elköszönt Szentirmai László elnök és átvette a Magyar Bábjátékos Egyesület elnökségi posztját Bagi Márta óvodapedagógus, a Meseláda Bábszínház tagja, a Magyar Bábjátékos Egyesület elnökségi tagja.

  A második alkalommal, a Magyar Bábjátékos Egyesülettel együttműködésben megrendezett gálával nem titkolt célunk, hogy hagyományt teremtsünk azzal, hogy minden év novemberében az ország gyermekbábos közösségei itt Szolnokon, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban találkozzanak.

  Reméljük, hogy rendezvényünkkel mindenkihez közelebb hozhatjuk a bábozást, a közös bábjáték örömét.

  A gáláról készült képek galériáját itt nézheted meg:

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás