Pályázataink

  A kedvezményezett neve: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság

  A projekt címe: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00891 „Maradj formában!” Jubileumi születésnapi party Szolnokon

  A szerződött támogatás összege: 4 000 000,- Ft

  A támogatás mértéke (%-ban): 100%

  A projekt tartalmának bemutatása:

  A „Maradj formában!” Jubileumi születésnapi party Szolnokon elnevezésű programsorozatunk első állomása szervesen illeszkedett a Szolnok napi rendezvényünkhöz, új elemekkel gazdagítva azt. Az ünnepi alkalomból rendhagyó programokkal készült az Aba- Novák Agóra: itt mutatkozott be az 5 éves játszóházunk és a Zolnok Bandérium, Aba-Novák Vilmos, az Agóra névadója születésének 125. évfordulója alkalmából emléktáblát avattunk, és mindezek mellett ekkor nyílt meg jubileumi háztörténeti kiállításunk „40 év – ezer élmény” címmel.

  2019-ben többnapos rendezvénysorozattal, a belvárost benépesítő, színes programkavalkáddal ünnepeltük Szolnok város születésnapját. Szent Hubertus tiszteletére tartottak misét, majd az ünnepi programsorozat kiteljesedéseként a XXIV. Szolnoki Regionális Katonazenekari Fesztivál, valamint a Szolnok Napi Forgatag várta a résztvevőket. Hagyományainkhoz híven a helyi civil szervezetek, szolgáltatók, öntevékeny csoportok, partnerek kaptak bemutatkozási lehetőséget. Agóra programokon, civil kavalkádon, méhésztalálkozón vehettek részt az érdeklődők, és a Nosztalgiagőzös érkezése alkalmából szervezett ünnepségsorozat tette emlékezetessé városunk napját.

  A „Maradj formában”- jubileumi születésnapi party  alkalmából selfie pont működött az Agóra épületében. A rendezvényre látogatók az erre az alkalomra készített, szolnoki témájú hátterek előtt örökíthették meg az ünnepnap selfie-pillanatait. A selfie pont technikai fejlesztésének köszönhetően a helyszínen elkészült fotókat a megadott email címekre kézbesítette intézményünk, így azok örök érvényű digitális emlékké válhattak.

  A jubileumi születésnapi party eseményének előkészítő munkálatai szerves részét képezte az intézményünk marketingtevékenysége. A kampányban használt marketingeszközeinket is e jeles alkalomhoz alakítottuk. Fontosnak tartottuk a jelenünket szervesen meghatározó múlt felidézését, azt az irányvonalat és szellemi örökséget, mely megalapozta működésünket. Ennek szellemében készült el az Agóra épületrész Baross úti oldalfalára kihelyezett óriás molinó- együttes. A grandiózus méretű kommunikációs felület megjelenítette az intézmény elmúlt éveinek jeles előadóit, akik emlékezetes gondolataikkal hatással voltak az itt dolgozó munkatársaink Szolnokért folytatott, elhivatott, múltbéli, jelenkori és jövőbeni munkájára. Az előadók között látható volt az ikonikus, szolnoki Origo együttes, de szerepeltek rajta országosan elismert előadók is, mint Demjén Ferenc. Azok a Szolnok kulturális életét meghatározó programok pillanatképei szintén láthatók ezen a felületen, melyek számos felejthetetlen élménnyel gazdagították városunk életét.

  Intézményünk 40 éve a kultúra, a közösségek otthona.  Elhivatott szakembereink az elődeinket jelentő szervezetekkel együtt immáron négy évtizede szolgálják a közművelődést. Generációk élték meg rendezvényeinken a kultúra közösségformáló, építő erejét. Számtalan civil csoport, klub élete bontakozott ki nálunk, az ország szinte valamennyi művésze bemutatta alkotásait, fellépett színpadunkon. A tevékeny és eseménydús múlt felidézéseként, intézményünk megnyitásának 40. jubileumi évfordulója alkalmából kiállítást rendeztünk az elmúlt 40 év „művházas”rendezvényeinek plakátjaiból, a Damjanich János Múzeum archívumának segítségével. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárnak köszönhetően néhány, az épület megépítésével kapcsolatos dokumentációt is bemutattunk, mint pl. a legelső tervet, melyből jól látszik, hogy annak megvalósulása esetén ma nem létezne az Agóra épülete… Igazi időutazásra hívtuk a látogatókat. A megnyitás évét, illetve a ’80-as évek elejét felidézendő, egy kortörténeti kiállítást is berendeztünk. A kiállítás részeként volt látható, kivetített montázs formájában annak az emlék, relikvia és fotógyűjtési felhívásnak az eredménye, melyet 2018. novemberében hirdettünk meg a Facebookon. Számos múltidéző emléket osztottak meg a szolnokiak, nyilvános Facebook csoport alakult, ahol közös nosztalgiázásra hívták a városlakókat. A digitálisan beküldött, valamint a házban fellelhető, megőrzött relikviákat, pillanatképeket mind összegyűjtöttük és projektoros vetítés technikájával építettük bele a háztörténeti kiállításunk tematikájába, színesítve ezzel a kortörténeti bemutatót.

  Évek óta tartjuk a Szolnok város napját indító Senior sétát. Az idősek és a szépkorúak fizikai aktivitását megcélzó és szorgalmazó programpont nagy népszerűségnek örvend, évről-évre több száz résztvevővel zajlik. A „Maradj formában” jubileumi születésnapi party alkalmából- új elemként- flashmobot szerveztünk a sétát megelőző közös torna idejére. A Hild János téren felállított nagyszínpadon Szalay Ferenc polgármester úr vezetésével megtartott bemelegítő tornához idén felhívást intéztünk a diákok felé, hogy rendhagyó módon ők is csatlakozzanak szépkorúinkhoz. Számos diák örömmel vett részt a zenés – táncos átmozgatásban. Fiatal és idős szolnokiak tornáztak, táncoltak együtt a mozgás öröméért, az egészségért, így ünnepelve közösen városunkat, otthonunkat. A pár perces flashmob segítségével több száz szolnoki, mindannyian más-más korosztály képviseletében, az együttlét örömét, az összetartozás érzését élte át az újszerű, sport- programelem segítségével.

  2019. augusztusában ünnepelte Játszóházunk az 5. születésnapját, melynek alkalmából az Agóra jubileumi születésnapi party-n külső helyszínen használható játékainkkal települtünk ki, így a gyermekek ezen a napon nemcsak az Agóra épületében, hanem szabadtéren is igénybe vehették szolgáltatásainkat. Mindezt figyelemfelkeltő eszközökkel, dekorációkkal is igyekeztünk a látogatók, járókelők figyelmébe ajánlani: a helyszín adottságait kihasználva szolnoki színekben pompázó zászlók és nagy szalagdekorációk használata mellett erre az alkalomra elkészült a kifejezetten a Játszóház grafikai, kreatív stílusával ellátott születésnapi táblát függesztettünk ki. Emellett a Játszóház üvegfelületeit is elláttuk ünnepi játszóházas logókkal, figurákkal. A gyermekeknek a nap folyamán születésnapi Agóra Játszóházas zászlókat osztogattunk, s egy fotóparavánon emlékezetes játszóházi pillanatokat elevenítettünk fel. A játékok mellett ezen a napon bemutatkoztak az Agórában tartott gyermekfoglalkozások, illetve az érdeklődők kézműves foglalkozásokon is részt vehettek. A Napsugár Gyermekház és a Szent Lucia Kézműves Céh jóvoltából Szolnokhoz kötődő jelképeket lehetett készíteni. A nemezelési technikával kérészek mellett szalmából font, Szolnok városának jelképét jelentő pelikánt készíthettek, vihettek haza az alkotni vágyó városlakók.

  Tevékenységünk során fontosnak tartjuk a zenei kultúraközvetítést, a minőségi zenés-táncos, rekreációs tevékenységek megszervezését. Az Agóra jubileumi születésnapi party-ját egy nagyszabású utcabállal zártuk. Az est fő fellépője Radics Gigi volt, akit szolnoki származása miatt hívtunk meg. Az Aba-Novák Agórában működő Együtt Egymásért Klubunk a hátrányos helyzetű fiataloknak, fiatalok megsegítéséért alakult. A klub keretein belül megannyi országos ismeretségű művész járt elöl jó példával és jött el a klub résztvevőihez személyes találkozóra bemutatóra, előadásra, mindezt bárminemű ellentételezés nélkül. Radics Gigi is egyike volt azon művészeknek, akik közreműködtek a klubunk segítő tevékenységében. A műsorszerkezet összeállításakor fontosnak tartottuk, hogy a fellépő zenekarok többsége szolnoki kötődésű legyen. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Szolnok városában számos nagyszerű és közkedvelt zenekar tevékenykedik. Így esett a választásunk az ikonikus Origo zenekarra és a fiatal feltörekvő tehetségekből álló Inmates formációra. Az Origo  kultikus zenei formációnak számít városunk könnyűzenei életében és Szolnok egyik legrégebben működő zenekara. A kiváló rock, blues és country feldolgozásokat játszó Inmates zenekar 2015-ös debütálása óta nagy sikerrel szórakoztatja a szolnokiakat. A szolnoki közösségi élet szempontjából meghatározó alkalom volt a jubileumi születésnapi utcabál, hiszen ezen az estén szolnokiak játszottak szolnokiaknak, egymásnak ismerős arcok köszöntek vissza a színpadról és a közönség soraiból.

  A jubileumi esemény kapcsán pályázatokat hirdettünk képzőművészeti és irodalmi témákban. Mind a három kiírás célja a szolnoki lokálpatriotizmus kihangsúlyozása, erősítése volt. Képzőművészeti témakörben képregény-készítő és kabalatervező pályázatokat tettünk közzé a szolnoki diákoknak. Mindkét felhívásban a szolnoki és az intézményünkkel kapcsolatos élmények, érzések, benyomások kreatív megvalósítását, ábrázolását kértük az érdeklődőktől. Várakozásunknak megfelelően számos egyedi, ötletes, színvonalas alkotás érkezett, melyek elismeréseit ünnepélyes keretek között adtuk át a 8. Szolnoki Csokoládé Fesztivál és Nemzetközi Csokoládé Találkozón. A pályázatok segítségével és a jubileumi alkalom okán szorgalmaztunk egy olyan együttműködési formát városunk ifjúságával, mely erősíti és elmélyítheti szolnoki kötődésüket, valamint fontos szerepet tölt be a tehetséggondozásban is. Szerettük volna felmérni a fiatal generáció igényeit, szolnoki lelkületét, hogy ezáltal közelebb kerülhessünk a felnövekvő szolnoki fiatalokhoz. Szeretnénk, ha a városunk ifjú lakói intézményünket magukénak éreznék és az igényeiknek megfelelő kulturális kínálattal erősíthetnénk Szolnok élhető, színes kulturális élettel rendelkező városképét. A novellaíró pályázat felhívásában irodalmi alkotások készítésére ösztönöztük városunk lakosait, természetesen Szolnokhoz köthető témában. Ezzel a helyi identitás erősítése volt a legfőbb célunk, hiszen személyes történetek papírra vetésére biztattuk az érdeklődőket. A beérkezett színvonalas pályamunkák, akár ifjúsági, akár felnőtt kategóriában érdekes és sokszínű képet írtak le Szolnokról és a benne élő emberekről.

  A projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés):

  2019. november 30.

  Projekt azonosító száma: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00891

  A megvalósító neve: Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Nonprofit és Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság

  Megszakítás