Jó példák az NMI-vel közös szakmai napon

  Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ és a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Igazgatósága 2023. február 22-re közös programot szervezett a művészeti programok, azon belül is az amatőr színjátszás lehetőségeiről, jó példák bemutatására.

  A rendezvény célja, hogy segítsék a megyében dolgozó kollégákat, megismerjenek jó példákat, tapasztalatcserére adjon lehetőséget. Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Kamaratermében megtartott szakmai napra meghívást kaptak a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei amatőr színjátszók képviselői, közművelődési szakemberek, önkormányzatok.

  A program első elemeként a vendégeket köszöntötte Molnár Lajos Milán, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ ügyvezető igazgatója, valamint Rónyai László, a Nemzeti Művelődési Intézet Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei igazgatója. Mindketten kiemelték a tanácskozás fontosságát, az amatőr művészet szakmai jelenlétét.

  A köszöntők után Pető Lilla, a Nemzeti Művelődési Intézet Hálózati Központvezetője beszámolt a Nemzeti Művelődési Intézet új terveiről, szakmai feladatairól, képzési terveiről.

  Egy rövid szünet után a nemrégen Tiszasülyön, Kolopi Színkör néven alakult amatőr felnőtt színjátszó csoport mutatta be új darabját, melyben három rövid vásári komédia szerepelt.  Ez a csoport a 2022 évi Pajtaszínházi programban alakult, mely továbbra is várja a további fellépési lehetőségeket, szívesen tájoltatják műsorukat.

  A délután folyamán kerekasztalbeszélgetésre került sor a következő személyek bevonásával: Nagy Richár Tiszasüly polgármestere, Szabó György Róbert Jakabszállás polgármestere, Rigó József, a Pajtaszínház szakmai mentora, Sülyi Szilvai, az alattyáni Hetedhét Teátrum Színjátszó Kör vezetője, Molnár Lajos Milán ügyvezető igazgató, Rónyai László, vármegyei igazgató.

  A panelbeszélgetésben szó esett az amatőr művészet fontosságáról, a településre gyakorolt hatásáról, a megmaradás, működés alternatíváiról, az amatőr művészet segítésének lehetőségeiről.

  A programra a megye számos településéről érkeztek, mely jól tükrözi azt, hogy szükség van továbbra is közös gondolkodásra, tapasztalatok közös feldolgozására.

  Rónyai László

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás