Szolnok kedvenc vására ismét díjat kapott

  Az Aba-Novák Agóra által létrehozott és szervezett Helyi Termék Vására a „Közösségi Díj a Hagyományos Termékekért” (KDHT) miniszteri díjpályázat első helyezettje lett! A miniszteri díjat és elismerő oklevelet az Agrárminisztériumban megrendezett Termelői Közösségek Napján vehettük át.

  A Helyi Termékek Vására – mint közvetítő – a térség hagyományos értékeinek, termékeinek népszerűsítésével és megismerése érdekében végzett tevékenységével érdemelte ki az elismerést.
  Intézményünk 2015 októbere óta minden hónap második vasárnapján rendezi a Helyi Termékek Vásárát 8.00-13.00 között, több száz vásárlóval és állandó árusokkal. A vásárnak az épület előtti Hild János tér és az Agóra földszintje ad otthont, ahol a saját, családi gazdálkodásban előállított termékek széles kínálata tárul elénk hónapról-hónapra.

  Szolnok környéki és Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei őstermelőknek, kistermelőknek és kézműveseknek adunk lehetőséget a megjelenésre és árusításra. Mára 100 termelővel folyamatos a kapcsolattartás, közülük 70 őstermelő, kistermelő és kézműves rendszeresen, minden hónapban jelen van. Szervezői küldetésünk, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegyük a tájjellegű termékek hozzáférését, melyek mintegy 32 közeli településről érkeznek hozzánk. Célunk, hogy a hagyományos, vidéki ízek és a régi receptek ne merüljenek feledésbe, megőrizve és megmutatva ezzel vidéki örökségeinket.

  Közművelődési intézményként fontosnak tartjuk, hogy a vásárra is becsempésszünk kulturális élményeket, ezért különböző előadásokkal, foglalkozásokkal színesítjük azt.

  Továbbgondolva a vásárunkat, 2021-ben 14 kistermelő és kézműves bevonásával, együttműködve a Coop Szolnok Zrt.-vel „helyi termékek polcot” hoztunk létre a Coop boltjaiban. Ezzel is segítjük a helyi kistermelők, őstermelők és kézművesek kapcsolódását a kimagasló minőséget kereső és értékelő szintén helyi vásárlókkal.

  Barátsággal gratulálunk a többi díjazottnak! Köszönjük a bizalmat és az együttműködést a vásár valamennyi partnerének.

  Magyarország Agrárminiszterének aláírásával elismerést vettek át megyei kistermelő és kézműves pályázók. Megyénkből Baráth József nagykörűi kistermelő, Oroszné Szatmári Ancsa mezőtúri házi perec készítő, Csányi Sándor Gulyáskirály, a Szolnoki Gulyásfesztivál alapítója, Szőllősi Judit, az Aba-Novák Agóra marketing csoportvezetője és Csendesné Dolinay Margit, Újszászról elszármazott pékmester a Termelői Közösségek Napján.

  Forrás: Agrárminisztérium

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás