A hét kistermelője: Hajasné Kormos Andrea

  Matematikai feladvány is lehetne, hogy hány rúd rétest kell egymás mögé rakni, hogy a Helyi Termékek Vására helyszínétől elérjünk Újszászig? Ráérős hétvégén el is lehetne végezni a számítást. Az azonban már most eszközölhető, hogy Hajasné Kormos Andrea már bőven készített annyi rétest, amennyiből megépíthető ez a süteménysztráda.

  Gyanúsan sok üres ládát látok az asztala mögött, de azt nem hinném, hogy üres ládákkal érkezett a vásárra.

  Valóban nem üres ládákkal érkeztem. Csak sajnos már megint elfogyott az összes.

  Sajnos?

  Igen. Azért sajnálom, mert ilyenkor (tíz óra után jártunk néhány perccel) is szoktak még jönni, de őket most nem tudom kiszolgálni. Egyedül készítem a réteseket és mindig el is mondom, hogy „limitált szériát” tudok csak csinálni. Hajnalban készítem, tehát tényleg friss az áru, amit ide hozok. Amennyit el tudok készíteni, csak annyit tudok elhozni is.

  Aki késik, lekésik.

  Igen. Sokan tudják már ezt. Ma reggel is, még ki sem pakoltunk, már sor állt az asztalunknál.

  Hányféle rétessel szokott érkezni?

  Tízféle rétesem van, de ezek közül hat az állandó: a túrós, a mákos, a mákos- meggyes, a meggyes, az almás és a diós. Szoktam káposztásat is készíteni, de ebben a nagy melegben most nem csináltam. Viszont készítettem túrós- barackosat. Mert éppen tegnap Szatymazon voltam barackfesztiválon. Aromát egyáltalán nem használok, legfeljebb narancs vagy citrom reszelt héját. A saját kóstolásaim, vagy a vásárlók visszajelzései alapján alakítom a tölteléket.

  A diós rétesbe hadd kapaszkodjak bele.

  Sok vásárlóm mondja, hogy diós rétesről még nem is hallott. Pedig régen, amikor még nem volt minden háztartásban hűtőgép, a mákos és a diós rétes volt az alap, mert ezek elálltak hűtés nélkül is. A rétestésztát is magam készítem hájas tésztából. Régen nagyanyáink ebből készítették a hájas párnácskát, ez szétnyílt, mint a könyv. Szilvalekvárral vagy sárgabarack lekvárral készítették. Ennek más a tésztája, nem olyan, mint a fagyasztott leveles tészta, valószínűleg ezért is szeretik a vásárlók. A vásárlóim visszajelzései jelentik a sikerélményt, ezek nélkül nem is csinálnám, mert ez nagyon nehéz munka. A rétest nem lehet magára hagyni, mint mondjuk a piskótatésztát. Mellette kell állni, amíg el nem készül.

  Az értékesítéssel sem lehet gondja, ha az üres ládákra nézek.

  Majdnem minden hétvégén rendezvényen, fesztiválon, vásárban vagyok. Évek alatt alakult ez ki, ahogy a vevőköröm is. Ezt ugyan felborította egy kicsit a koronavírus járvány, de szépen lassan visszarázódunk. Nem akarom saját magamat fényezni, de én megpakolom becsületesen töltelékkel is a rétest.

  Ezt én is igazolhatom.

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás