A hét kistermelője: Kozák Antal, a Cornus Vitali Kft. szakmai referense

   A homoktövis nevéből is eredően hatalmas tüskéket növeszt az ágakon, melyek igen csak megnehezítik a termés leszüretelését. Emellett a kis narancssárga bogyócskák erősen ragaszkodnak a fás szárhoz, leválasztásuk nagy feladatot ró bárki számára, ha szemenként próbálná ezt megtenni.

  Homoktövis- termékek között beszélgetünk. Mit érdemes tudni a homoktövisről, mert tartok attól, hogy nem csak az én ismereteim hiányosak ebben a témában.

  A homoktövisről röviden nagyon nehéz beszélni. Mi már tíz éve foglalkozunk vele. Egy olyan immunrendszer-erősítő növényről van szó, ami a gyógynövények királynője. Ez azt jelenti, hogy olyan hatóanyag-tartalma van, amivel más növény nem rendelkezik. Összetett ez a hatóanyag, 190 biológiailag aktív anyag van benne. Nagyon fontos, hogy ez természetes hatóanyag. A szervezet fölismeri, ezért nincsenek mellékhatásai.

  Ha jól tudom, ázsiai eredetű növény. A Himalája aljában kezdték iparszerűen termeszteni.

  -Valóban az ázsiai országokban terjedt el legjobban, de Magyarországon is őshonos. A Rákos patak mellett még mindig van neki védett területe, ahol nagyon régóta megtalálható. De az ázsiai országokban ismerték föl elsőnek azt, hogy milyen gyógyítóereje van neki.

  Hallottam olyan legendát, hogy Brezsnyev és Jelcin is ezt kapta egy- egy görbe, italozós este után?

  Kétségtelen, hogy a macskajajon is tud segíteni. De ami még ennél is érdekesebb, hogy az űrhajózásban is elkezdték használni. Bajkonurban ez egy olyan táplálékforrás volt, amit az asztronauták fogyasztottak. Éppen azért, hogy ha fölkerülnek a világűrbe, akkor semmiféle megbetegedés nem veszélyeztesse a küldetésüket.

  Ön szerint mi lehet az oka annak, hogy Magyarországon nem ismerjük eléggé a gyógynövények királynőjét?

  A nálunk alkalmazott nyugati orvoslás azért más, mint a keleti. Nagyon megszoktuk azt, hogy amit az orvosunk, vagy a gyógyszerészünk ajánl, azt a szert fogyasztjuk. És elfelejtettük, hogy bizony a növényekben rengeteg olyan hatóanyag van, amit régen használtak. Régen nem volt ennyi gyógyszer és nem volt ennyi mellékhatás. Csak persze könnyebb megkérdezni az orvost és onnantól azt szedjük, amit felír. Itt pedig rá kell döbbennünk arra, hogy ez bizony egy igen értékes hatóanyag tartalommal rendelkező növény. Igaz, a fogyasztása nem egyszerű, mert nagyon savanyú, néha még kesernyés íze is van. De bármivel lehet hasznosítani, tehát üdítőkbe bekeverni, vagy teába. Vagy mézzel összekeverni. Így már élvezet is a fogyasztása. Mi eddig az almát használtuk föl a homoktövises ivólevekhez, mert ez volt a legolcsóbb. De napjainkban változott a helyzet, ráadásul lett egy másik helyzet is: a szőlőnek az értékesítése egyre nehezebb. Sőt, a zöldszüretre még fizetnek is. És megpróbáltuk, hogy lehet- e párosítani a homoktövist a szőlőlével. Nem gondoltuk volna, hogy ennyire sikeresen. Így termékfejlesztésbe kezdtünk. Most tizenkétféle olyan rostos üdítő fog készülni, ahol a fő összetevő a szőlő, illetve a homoktövis.

  Hogyan dolgozzák fel a homoktövist?

  Magyarországon most már van hagyománya a feldolgozásnak. A fagyasztott bogyót velőzik. Ez a velőzés azt jelenti, hogy kétsoros passzírozón megy át a bogyó. A végén lesz belőle egy rostos velő, ennek a fogyasztása nagyon fontos. Naponta kétszer ajánlott fogyasztani: reggeli után fél órával és ebéd után fél órával. Három éves kortól kifejezetten ajánlott. És még egyszer mondom: bármihez hozzá lehet keverni. Az én kisunokám két éves, de ő is fogyasztja már. És hála Istennek így a betegségek elkerülnek bennünket. Én például jó pár éve az orvossal csak messziről találkozom.

  Nem árt tudni… 

   A homoktövis nevéből is eredően hatalmas tüskéket növeszt az ágakon, melyek igen csak megnehezítik a termés leszüretelését. Emellett a kis narancssárga bogyócskák erősen ragaszkodnak a fás szárhoz, leválasztásuk nagy feladatot ró bárki számára, ha szemenként próbálná ezt megtenni. Valójában ültetvények esetén a gépesített betakarítás még gyerekcipőben jár, ezért egy drasztikus, de hatékony módszert alkalmazunk a szüretkor, mivel a bogyócskákat ágastól szüreteljük, felvállalva, hogy a területet csak két évente lehet betakarítani. A visszametszett törzsön az első évben csak a hajtások jelennek meg, de a következő évtől, már újra teljes narancssárga díszében pompázhat a növény. Ezt követően a homoktövis- gallyakat lefagyasztják. A fagyasztást követően már lehetőség nyílik a narancssárga homoktövis bogyók leválasztására és tisztított állapotuk elérésére.

  (forrás: homoktovisvelo.hu)

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás