A hét kistermelője: Nagy Szabolcs

  E heti hősünk, Nagy Szabolcs a gyerekkori disznóvágások ízvilágát, élményét hozza el minden hónap második vasárnapján az Agóra elé. Bár disznótoros élményei nagyon sokunknak lehetnek, mégis nagyon kevesekből lesz olyan elhivatott kistermelő, mint a nagykörűi fiatalemberből.

  Eltanult, kitanult, beletanult szakmád ez? Már ha egyáltalán szakma, nem pedig hivatás.

  Szakmám is, ez teljesen biztos, hiszen hentesnek tanultam. Utána hús- és hentesáru eladói szakképesítést is szereztem. De hivatásnak is gondolom, mert kicsi gyerekként is nagyon szerettem sertepertélni az otthoni disznóvágásokon. A szüleimnek segítve is ragadt rám ez- az.

  A gyermekkorod ízvilága köszön vissza a saját termékeidben is?

  Döntő többségében igen. Nagyon keveset, szinte semmit sem változtattam azokon a recepteken, a fűszerezéseken, amiket gyerekként láttam. Jellemzően ugyanúgy készítem a termékeimet, ahogy kiskoromban láttam, ellestem. Egy- két dolog van csak, amin változtattam, de ezek a változtatások szinte jelentéktelen apróságok.

  Az imént egy úr az iránt érdeklődött, hogy van- e paprikamentes kolbász.

  Ez például azon kevés termékem közé tartozik, ami újítás vagy újdonság bizonyos szempontból. A feleségem erdélyi, náluk láttam ezt először- ott több helyen paprika nélkül készítik a kolbászt. Egy- két embertől hallottam, hogy gyomorbántalmak miatt nem ehet pirospaprikát. Ez vezetett oda, hogy elhatároztam: megpróbálom. Készítettem néhány pár kolbászt, amibe nem kevertem pirospaprikát. Elfogyott, többen is állítják, hogy elsőre is nagyon ízlett nekik és azóta is hűséges vásárlóim.

  A kistermelőknek létfontosságú, hogy minél könnyebben jussanak el a vásárlókhoz. Akár ilyen piacokon is, mint a szolnoki Helyi Termékek Vására.

  Én ezt a vásárt szeretem a legjobban. Nagyon tetszik ez a közvetlen kapcsolat és az, hogy a vásárló látja, mit vesz meg. Nagyon jó ötlet volt annak idején, hogy ezt a vásárt ide, az Agórához tervezték. Örülünk neki. A kezdetekkor az agrárkamara átvállalta a helypénzt, így a NAK is segített ennek a vásárnak az elindulásában. Itt is és Szandaszőlősön is.

  Mennyi elfoglaltságot jelent Számodra, hogy minden hónapban meg tudj jelenni a Helyi Termékek Vásárán?

  Elég mélyen benne kell lenni. Én magam nevelem a sertéseket, a gondozásuk, ellátásuk ad bőven munkát. Aztán ha eljön az ideje, elviszem a vágóhídra, levágatni. Utána a feldolgozást megint magam végzem otthon. Ez mindennapi elfoglaltság. Általában napi tíz- tizenkét órára szokott kijönni.

  Megéri? Nem csak anyagilag értem.

  Hogyne, persze, hogy megéri! Amikor a vásárlón látom, hogy elégedett a munkámmal, az nagyon jó érzés. Úgy jönnek vissza, hogy dicsérik a termékeimet. Ez komoly elismerés és boldogság. Az elégedett, visszatérő vásárló a főnyeremény!

  Mutasd meg barátaidnak is:
  Megszakítás