A hét kistermelője: Dékány Béláné

  Piri éléskamrája- ezt hirdeti minden hónap második vasárnapján egy palatábla a Hild téren. Az éléskamra gazdaasszonyának vidámsága ragadós- könnyen mosolygós beszélgetéssé válik a Vele folytatott csevegés. Ezen a héten pillantsunk be Piri éléskamrájába.

  Mindent el tudok hozni erre a vásárra, ami egy túrkevei kis tanyán meg lehet termelni, el lehet készíteni. Mézet, fürjtojást, zöldség- készítményeket. De van itt egy kuriózum is, ez pedig a mentazselé. De ezt is a kiskertemben termesztett növényből készítem.

  Itt álljunk meg egy pillanatra: a menta szót és a zselé szót is hallottam már külön- külön, így egyben még nem.

  A mentának megvan az a rossz tulajdonsága, hogy saját magától nem akar besűrűsödni. Hiába főztem cukorban, még akkor sem volt hajlandó erre. Ezért aztán raktam bele egy kis zselét. Tehát ilyen profi dolgokat is tudok készíteni (nevet.)

  Valószínűleg teljesen másra lehet használni, mint például a hajzselét.

  A menta belülről hűsíti a szervezetet. Ezekben a kánikulai napokban kifejezetten jól tud esni. De mivel a menta eredendően gyógynövény, így több más kedvező élettani hatása is van. Sok ételbe mi is beletesszük, belefőzzük otthon. Ráadásul szerintem így üvegbe téve a mentazselének még esztétikai értéke is van, mert nagyon szépen mutat a zöld színű zselé.

  Sokféle termékkel érkezik, széles a paletta. Hogy tudja mindezeket elkészíteni?

  Ezt én főállásban csinálom, tehát semmi mással nem foglalkozom, csak ezzel. A tanyánkon tényleg minden megterem: fürjeket tartunk, különböző gyümölcsfáink vannak, ezeket dolgozom fel. De persze, a családom is segít, hiszen azért mindig akad kapálni való, veteményezünk is minden évben. Emellett természetesen mindent megcsinálunk, amit egy tanya körül meg kell csinálni.

  Említett esztétikai élményt, miközben kiváló minőségű, saját kezűleg feldolgozott élelmiszerekkel várja a szolnokiakat. Ez már határos az alkotással?

  Nem tudom, hogy mennyiben alkotás ez. Az biztos, hogy nagyon örülök, amikor kapom a vásárlói visszajelzéseket, hogy ízlett, amit készítettem. Gondolom, ezért is térnek vissza hozzám a vásárlók, mert ízlik nekik, amit csinálok. A gyerekek körében például nagyon népszerűek a mézes termékeim, a zabkekszek. Úgy hívják, hogy „A Piri néni mézese”. De ha azt mondja, hogy ez alkotás, akkor rendben, legyen alkotás (nevet). Meg aztán nagyon szeretem ezt a vásárt. Várom is mindig, hogy legyen már hónap második vasárnapja, hogy jöhessek és hogy találkozhassak a vásárlóimmal. Most már több mint négy éve, hogy először voltunk itt. A törzsvásárlóimmal már személyes ismerősök vagyunk, nem csak kereskedés folyik, hanem beszélgetünk is egymással: ki hogy érzi magát, mi van a gyerekekkel?- ilyesmikről. Mondhatom, hogy mára már egészen családias lett a hangulat itt a Piri éléskamrájában. 

  Mutasd meg barátaidnak is: